Blogs

HEILIGE HUISJES OP

VOLG RICK

Heilige huisjes: opinie

Een onaantastbare waarheid: een waarheid die vaststaat, waar je niet aan mag komen. Een heilig huisje. Ooit tot stand gekomen. Maar staat het er nog terecht? En wat gebeurt er als je tegen zo’n heilig huisje schopt? Laat staan afbreekt?
Welke ruimte komt dan vrij?

Rob van Wingerden: de bouw en het drama van de suboptimalisatie

ROB VAN WINGERDEN: DE BOUW EN HET DRAMA VAN DE SUBOPTIMALISATIE Een glasheldere en realistische analyse van Rob van Wingerden (voormalig CEO van de BAM Groep en thans zelfstandig adviseur en lid van diverse commissariaten). De boodschap van Rob is geen diskwalificatie van de sector, maar een diepgeworteld begrip van wat eraan scheelt. En boven alles een diep verlangen naar het ontsluiten van het enorme potentieel dat onze sector met zich meedraagt. Het Heilige Huisjes van Rob is de laatste voor de zomer. Als ik terugkijk op de reeds vijftien (dank allen!) gepubliceerde Heilige Huisjes, zie ik dat ook als rode draad: een gemeenschappelijk verlangen om de gigantische potentie in de sector tot zijn recht te laten komen. Laten we daar vooral ook met elkaar aan blijven werken. Voor nu wens ik iedereen een opmerkelijk aangename zomer!

Lajos Walbeek: urgentie ontwikkelen samenwerkings-skills ontbreekt

LAJOS WALBEEK: URGENTIE ONTWIKKELEN SAMENWERKINGS-SKILLS ONTBREEKT Soft-skills blijken vaak het meest hardnekkig bij transities. Wat mij betreft is de kwalificatie 'soft' dan ook misplaatst: soft-skills vragen met afstand het meeste moed in zelfreflectie en kwetsbaarheid en zijn daarmee in het begin juist spijkerhard in hun confrontatie. Lajos Walbeek van Brickton wijst wat mij betreft dan ook naar een cruciaal Heilig Huisje dat innovatie tegenhoudt: het gebrek aan urgentie bij het ontwikkelen van samenwerkings-skills. Hoe zou het zijn als de eenzijdige focus op techniek plaatsmaakt voor het ontwikkelen van vertrouwen en samenwerkingsvaardigheden? Het zou zomaar eens dé route kunnen zijn om het gigantisch innovatie-potentieel van onze sector te ontsluiten.

Onno Dwars: waarom is schade neutraliseren goed genoeg?

ONNO DWARS: WAAROM IS SCHADE NEUTRALISEREN GOED GENOEG? In deze editie van Heilige Huisjes in de Bouw plaatst Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development) kritische kanttekeningen bij de normering die we in onze sector aanhouden. Gaan we voor goed of voor 'minder slecht'? Onno is net zo onverbiddelijk als optimistisch. Het grootste heilige huis in onze sector is volgens hem opgebouwd uit slappe excuses. Maar. Er is ook een verandering gaande waarvan we al over drie jaar de effecten duidelijk zullen merken.

IVO OPSTELTEN: DE BOUW IS IN POTENTIE DE MEEST AANTREKKELIJKE EN DYNAMISCHE SECTOR!

IVO OPSTELTEN: DE BOUW IS IN POTENTIE DE MEEST AANTREKKELIJKE EN DYNAMISCHE SECTOR! In deze editie van Heilige Huisjes in de Bouw lees je aan welke knop we volgens Ivo Opstelten (directeur Stroomversnelling) moeten draaien om deze potentie te ontsluiten. Daarnaast kraakt Ivo ook een kritische noot over het sturen op de laagste maatschappelijke kosten: "een illusie die de bouw vertraagt". Wederom Heilige Huisjes die de moeite van het beschouwen meer dan waard zijn! Ken of ben jij iemand die ook een scherpe visie heeft op belangrijke factoren die innovatie in de bouw vertragen e/o dwarsbomen: laat het me weten en ik interview hem/haar/je voor een volgende editie van Heilige Huisjes in de Bouw.

Reimar von Meding: haal de markt uit de woningmarkt!

REIMAR VON MEDING: HAAL DE MARKT UIT DE WONINGMARKT! In deze editie van Heilige Huisjes in de Bouw de bijdrage van Reimar von Meding (CEO KAW architecten). Reimar heeft op verschillende niveaus onderzoek gedaan naar en analyses gemaakt van de woningmarkt. Het resultaat is een compleet appartementengebouw met diverse, samenhangende heilige huisjes. De kern: haal de marktwerking uit die woningmarkt. De nuancering én de (10-stappen-)oplossing lees je in dit artikel. Onder de indruk en geïnspireerd was ik na het optekenen van Reimars bijdrage: jullie hopelijk ook. Hoewel ieder gepubliceerd Heilig Huisje natuurlijk een regelrechte leestip is, is deze editie met name voor Hugo de Jonge een 'must read' ;).

MARGRIET DRIJVER OVER FOUTEN MAKEN, PIJN EN MACHTELOOSHEID IN DE BOUW.

MARGRIET DRIJVER OVER FOUTEN MAKEN, PIJN EN MACHTELOOSHEID IN DE BOUW. Er gebeurt veel in de bouw. Eigenlijk wel op alle dimensies: structuur, cultuur, techniek, markt, politiek, enz. enz. Maar in hoeverre geven we ruimte aan de emotionele beleving bij die dynamiek? Met een door technische en mannelijke breinen gedomineerde sector hebben we de schijn in ieder geval tegen. Margriet Drijver (Lid Raad van Commissarissen Stichting Vestia) gaat hier specifiek op in en beschrijft hoe er Heilige Huisjes staan om het maken van fouten, pijn, trauma's, vertwijfeling en machteloosheid. Wat mij betreft échte Heilige Huisjes, omdat ze niet of nauwelijks besproken worden, maar ondertussen wél veel invloed uitoefenen. Margriet breekt hiermee het ongemak rond dit thema. Zelf zou ik toe willen voegen dat de bouw(er) toe is aan emotionele emancipatie: ik voel een vervolg-blog aankomen :). Nu eerst Margriet!

JOOST NELIS: DE DRIE CRUCIALE KANSEN VAN MODULAIR BOUWEN

De bouw lijkt gevangen achter twee dikke tralies van projectmatig en inside-out werken. Joost Nelis (COO Koninklijke BAM Groep) zaagt deze tralies door. Achter die tralies verschijnen drie cruciale kansen. Maar die komen wel met voorwaarden. Lees er alles over in deze editie van Heilige Huisjes in de Bouw.

STRATEGISCHE KEUZES VOOR WONINGFABRIEKEN

STRATEGISCHE KEUZES VOOR WONINGFABRIEKEN Productleiderschap is voor het komende decennium een zeer kansrijke strategie voor bouwers. Mits er de volledige focus op gaat en het professioneel ingericht wordt. En daar wordt het spannend. In dit artikel deel ik mijn gedachten over waarom dat zo spannend is en hoe je daar mee om kunt gaan.

Paul Laseur: drie in beton gegoten heilige huisjes

Gelooft de bouw in het sprookje van de wolf en de drie biggetjes? Paul Laseur van BNR Nieuwsradio kan zich in ieder geval niet aan die indruk onttrekken. Hij ziet dan ook drie Heilige Huisjes die in beton gegoten (b)lijken te zijn. Toch stelt Paul voor om ze niet te slopen, maar om bovenal te renoveren en bij te bouwen. Het is de route naar nieuwe verdienmodellen en een in alle opzichten gezondere sector!

HET STRATEGISCH DILEMMA VAN BOUWERS

HET STRATEGISCH DILEMMA VAN BOUWERS Goed. Daar sta je dan als ambitieuze bouwer die eindelijk eens echt werk wil maken van zijn strategie. Reden genoeg immers. De omgeving verandert razendsnel (eisen vanuit klimaatperspectief en technologische ontwikkelingen waar de bouw nu écht wat mee doet) en personeel wordt steeds schaarser. Laat staan personeel dat bij die veranderende context past. In dit artikel doe ik aan de hand van een bekend model een rondje langs drie mogelijke strategieën en toon daarmee hoe verdraaide lastig het is om als bouwer de beste strategie te kiezen. Volgende week doe ik trouwens een rondje langs de strategische dilemma's van modulaire bouwers en bouwers met woningfabrieken. Ook leuk.

Cindy Kremer: deze overtuiging houdt industrialisatie van de bouw tegen.

DEZE OVERTUIGING HOUDT INDUSTRIALISATIE VAN DE BOUW TEGEN. In deze editie bespreekt Cindy Kremer (algemeen directeur Vereniging Eigen Huis) welke overtuiging de, broodnodige, industrialisatie van de bouw tegenhoudt. Met name de bouwers zijn volgens Cindy aan zet: de overheid moet daarvoor wel de juiste kaders scheppen. Lees in deze blog welke zetten en kaders Cindy voor ogen heeft.

Psycholoog ontmoet bouwtechneuten

PSYCHOLOOG ONTMOET BOUWTECHNEUTEN. Een stukje tekst over de gevolgen van de extreem eenzijdige dominantie van het bouwtechnisch brein in onze sector. Voor de gelegenheid heb ik mijn profiel als psycholoog naar voren gedrukt. Maar het had net zo goed die van ondernemer in de zorg kunnen zijn. Of die van gedragswetenschapper bij Defensie, die van marktonderzoeker, die van IT-ondernemer, die van strategisch consultant of die van investeerder. Ik draag al die profielen in me en ze constateren allemaal hetzelfde: de bouw wordt extreem eenzijdig gedomineerd door bouwtechnische breinen. En dat heeft onherroepelijk beperkende consequenties. Ik wil graag weten welke en vooral wat er gebeurt als die er niet zijn. Logischerwijs 😉 heb ik het in deze editie van Heilige Huisje in de Bouw dan ook over planten in de tuin, curry als maaltijd, de kleuren van de regenboog en alternatieve wiskunde. Voor elk wat wils! Boven alles ben ik benieuwd wat jouw afdronk is na het lezen. Laat je het weten?